fbpx

Seccions Oficials / Llargmetratges

Phi 1.618

Phi 1.618 ​- Theodore Ushev (Bulgària, 2022)

Búlgar, VOS
01:34:16

Sinopsi

En el pitjor dels temps, la ciència conquereix la mort. Es crea una micronació de biotitans: una nova raça d’homes immortals asexuals sense amor construïts per adaptar-se a la proporció daurada Phi 1.618. Es preparen per deixar enrere el planeta tòxic Terra i colonitzar el Cosmos a bord d’una nau espacial colossal. El sexe femení s’ha tornat obsolet, ja que els homes immortals no procrea. Només prendran un sol cos femení, una bellesa translúcida, que es mantindrà mínimament viva com a curiós testament del passat extingit. El cal·lígraf immortal Krypton s’encarrega de crear una còpia indestructible de tot el patrimoni escrit bio-titanic. Ha de copiar tots els llibres existents excepte un. Si es copia, aquest llibre engendrarà l’univers. Com que Krypton està a punt de llançar el llibre prohibit en una incineradora, es transforma en una noia punk malvada anomenada Gargara.

Repta a Krypton a despertar la Bella Dorment amb un petó. Krypton intenta però falla. El seu petó és impotent. Necessiten un balm miraculós potent anomenat Kykeon. Per aconseguir-ho, s’embarquen en un perillós viatge a través d’un desert de Boschian. A la carretera, s’enfonsen en Karbon 666, un venjatiu terrorista llop solitari que està de camí per volar la nau espacial. Krypton i Gargara es troben en una cursa frenètica contra el temps. Han de retornar la Bella Dorment a la vida i salvar el conte de fades abans que es converteixi en un malson atroç.

Director

Nascut a Bulgària el 1968, Theodore Ushev es va graduar a l’Acadèmia Nacional de Belles Arts de Sofia i va ser un artista de cartells abans de buscar noves oportunitats al Canadà. Es va traslladar a Mont-real el 1999, on aviat va trobar terreny fèrtil per desenvolupar el seu estil al National Film Board of Canada. Durant dues dècades, Ushev ha dirigit 15 pel·lícules d’animació a la NFB, guanyant més de 200 premis, i guanyant una nominació a l’Oscar per Blind Vaysha (2016), una al·legoria sobre viure en el moment. El seu masterfulThe Physics of Sorrow (2019) va guanyar el prestigiós Premi Cristal al millor curtmetratge al Festival Internacional de Cinema d’Animació d’Annecy de 2020.

Ushev és un artista prolífic les pel·lícules del qual constantment empenyen els límits. La seva aclamada trilogia sobre la relació entre l’art i el poder (Tower Bawher (2006), Drux Flux (2008) i Gloria Victoria (2013)) va guanyar ràpidament el respecte del públic i els jurats del festival. Lipsett Diaries (2010) examina el treball pioner i el destí tràgic del cineasta canadenc Arthur Lipsett, mentre que Blood Manifesto (2014) és un curt poètic i feroç animat amb la mateixa sang d’Ushev. The Physics of Sorrow (2019), la seva obra més ambiciosa, és una adaptació del llibre de Georgi Gospodinov i és la primera pel·lícula completament animada feta utilitzant la tècnica de pintura encàustica, també coneguda com a pintura de cera calenta.

A més de les seves pel·lícules, Ushev ha creat instal·lacions innovadores, VR i projectes de mitjans mixtos, i ha ensenyat classes magistrals arreu del món.

El 2021, Ushev va ser nomenat l’animador més influent del món dels últims 25 anys per un grup de crítics d’animació, periodistes, comissaris i directors de festivals. La seva primera pel·lícula d’acció en viu, la coproducció distòpica Bulgària/Canadà Phi 1.618, està programada per a la seva estrena a la tardor de 2022.

Phi 1.618
Theodore Ushev