fbpx

Seccions Oficials / Curtmetratges / Documental

Central

Central​ – Michał Biliński (Polònia, 2023)

Polonès, VOS
4:30

Sinopsi

“Central” és un documental curt i captivador basat en material mai utilitzat filmat l’any 2009 a l’estació central de Varsòvia, que captura l’essència de la transició i la recerca de la identitat enmig d’un món canviant. A mesura que l’estació obsoleta es prepara per a la modernització d’acord amb les directrius de la Unió Europea, ens presenten el nostre personatge principal, un home gai de 17 anys que lluita amb problemes personals i que no vol tornar a casa.

La pel·lícula juxtaposa artísticament la quietud dels viatgers que esperen els seus trens amb l’agitació emocional del protagonista. Expressa la seva por a la rumoreada apocalipsi del 2012 i el seu desig d’aprendre a viure com persones “normals” en el temps limitat que creu que li queda.

Editat i llançat el 2023, “Central” és un recordatori commovedor de la contínua evolució tant de la societat com de l’individu. Amb la fi del món mai s’ha produït, el documental és un testimoni del poder de l’esperança, l’adaptació i el creixement personal.

Director

Sóc director, guionista i editor amb més de 15 anys d’experiència professional en la indústria cinematogràfica. Vaig començar el meu viatge com a becat a l’Escola de Cinema de Varsòvia, centrant-me en la direcció, que ha modelat significativament la meva carrera i el meu enfocament artístic.

Al llarg de la meva carrera, les meves pel·lícules i vídeos musicals han guanyat constantment reconeixement en diversos festivals de cinema. Entre els meus treballs destacats hi ha “Teraz Polska” (Polònia ara!), una poderosa història de tres neonazis que va ser premiada al Festival de llargmetratges polonès de Gdynia. Una altra pel·lícula distintiva, “Zły” (Evil One), que es basa en les meves experiències personals de la vida, va guanyar el primer premi en la categoria “Prevenció social” a FILMOWA GÓRA V, a més de rebre el premi del públic.

Vaig rebre el primer premi al Festival Internacional de Cinema Publicista “Publicystyka”, el Gran PREMI al Festival de Cinema Jove de Varsòvia “SKOFFKA 4”, i vaig ser nominat al premi de cinema independent “Offskar” en nou categories, incloent millor pel·lícula, millor direcció, millor guió, millor fotografia i millor muntatge.

Més enllà de la direcció, les meves habilitats com a editor també han estat aclamades. Vaig rebre el prestigiós premi Jan Machulski pel meu treball d’edició de “Teraz Polska”. A més, he editat quatre llargmetratges teatrals.

Central
Michał Biliński