Notícies / El Galacticat, del 23 al 29 d’agost, tindrà format híbrid i projectarà més de 150 pel·lícules i curtmetratges

El cinema fantàstic i de terror torna aquest estiu a Tàrrega de la mà del ‘Galacticat’, la Mostra de Cinema Fantàstic i de Terror de Ponent que l’any passat es va haver d’anular arran de la pandèmia. Per primer cop la mostra se celebrarà a l’agost, ja que habitualment tenia lloc al juny, i de forma híbrida, tant online com presencial, amb més cinema al carrer i més dies de projeccions per garantir la seguretat arran de la Covid.

El festival, organitzat per l’associació Galacticat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tàrrega, s’adapta a la nova realitat. Així doncs la mostra tindrà lloc del 23 al 29 d’agost a Tàrrega, tindrà set dies de cinema -quatre dies més que la passada edició- i amplia el nombre de pantalles exteriors per facilitar les projeccions a l’aire lliure, on es podrà respectar la distància de seguretat. A més dels dos escenaris habituals de l’Avinguda Catalunya, el Galacticat incorpora enguany el de la terrassa de l’Ateneu. Amb la voluntat d’orientar l’esdeveniment a la nova realitat de la Covid, l’organització també ha optat per reformular les activitats paral·leles.

Presentació del Galacticat 2021

La VIII edició del Galacticat programarà més de 30 pel·lícules i 120 curtmetratges i estarà dedicada a l’escriptor nord-americà, Stephen King, en l’any que se celebra el 30è aniversari de ‘Misery’ i el 40è de ‘El Resplandor’ dos clàssics del cinema de terror.

La convocatòria de la VIII edició del Galacticat està destinada a tots els cinèfils i en especial als amants de la ciència-ficció i manté la voluntat d’apropar el passat, el present i el futur del millor gènere fantàstic a través de títols clàssics de culte i premiades estrenes del moment.

Cinc seccions, dues seccions paral·leles més que la passada edició

També com a novetat d’enguany el Galacticat tindrà cinc seccions, així doncs, n’incorpora dues més de paral·leles, la Secció Focus i la Secció AMP, que s’afegeixen a les tres existents: la Secció oficial de Llargmetratges, l’oficial de Curtmetratges o Galacticurt (amb pel·lícules a competició) i la paral·lela Secció Clàssics. La nova secció Focus posarà la lupa en la cinematografia d’un país convidat, que enguany serà Croàcia i la Secció AMP portarà cada any cinc títols actuals que programarà la prestigiosa distribuïdora internacional AMP-FILMS.

Seccions oficials:
1. Llargmetratges – exhibició
2. Curtmetratges (o Galacticurt) – competició

a. Terror
b. Fantàstic
c. Animació
d. Gènere lliure

Seccions paral·leles:
3. Focus (Croàcia) – novetat!
4. AMP – novetat!
5. Clàssics

La presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català, Judith Colell, al jurat

L’organització del festival també ha donat a conèixer el jurat, que estarà format per la reconeguda directora de cinema, productora, guionista i recent escollida presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català Judith Colell; el periodista, escriptor i crític de cinema Pep Prieto, que col·labora habitualment amb el Museu de Cinema de Girona; l’actor i director de cinema Miguel García Borda, que ha aparegut a pel·lícules com ‘Jamón, jamón’ de Bigas Luna i a sèries com ‘El secreto de Puente Viejo’; i Dani Villanueva, productor, guionista i director, guanyador d’un Goya l’any 2012 pel curtmetratge ‘El barco pirata’, productor del curtmetratge ‘Timecode’ nominat als Óscar l’any 2017 i fundador de l’Escola de Cinema de Reus.

Activitats paral·leles:

El festival incorpora dues noves activitats paral·leles, el GalacticGames en format virtual i l’Off Festival.

. GalacticGames

Una altra novetat d’aquesta VIII edició és el GalacticGames, activitat entorn als videojocs que es duu a terme de forma totalment virtual i que presenta un format de speedrun en el que sis Gamers professionals mostraran les seves habilitats per completar totes les pantalles de tots els jocs que conformen la saga Resident Evil. Aquesta activitat, destinada als públics més joves, es durà a terme amb la col·laboració de l’Associació Ragnarok.

. Off Festival

Amb la voluntat de valorar el cinema fantàstic i de terror, el Galacticat, Mostra de cinema fantàstic i de terror de Ponent, ha incorporat enguany activitats a altres localitats de les Terres de Lleida i la Franja de Ponent en l’activitat paral·lela Off del Festival, que ha projectat curtmetratges als cinemes de diferents localitats en col·laboració amb els seus ajuntaments. S’han dut a terme sessions de l’Off Festival a Penelles, Mollerussa i Sabiñánigo.

. Exposició Redrum

D’altra banda, el Museu Comarcal de l’Urgell és la seu de l’exposició d’enguany del Galacticat. Amb el títol REDRUM s’hi poden veure 30 obres originals elaborades per Jennifer Dahbura, il·lustradora de El Salvador i autora del cartell original de la VIII edició i inspirades en el leitmotiv del festival, l’univers creatiu del mestre de terror Stephen King. També s’hi projecten curtmetratges de totes les seccions: Cinema fantàstic, de terror, animació i gènere lliure. La mostra es va inaugurar el 4 de juny i s’allargarà fins el 31 de juliol i el primer mes ja l’han visitat més de 150 persones.

El Galacticurs, el projecte pedagògic del Galacticat

Com a prèvia al festival, un miler d’alumnes de cinc comarques lleidatanes (Segrià, l’Urgell, Pallars Jussà, Pla d’Urgell i la Segarra) aprenen cinema al llarg de tot el curs escolar de la mà del Galacticat, la Mostra de Cinema Fantàstic i de Terror de Ponent. Ho fan mitjançant el seu projecte pedagògic, el Galacticurs, format per tallers amb diferents temàtiques i formats que estan adreçats a estudiants d’entre 3 i 18 anys que hi participen als seus centres educatius, tant de Primària com de Secundària.

El Galacticurs es porta a terme amb la col·laboració de l’IEI de la Diputació de Lleida, els Consells Comarcals de l’Urgell i el Pallars Jussà, els ajuntaments de Tàrrega, Mollerussa, Tremp i Agramunt, l’Obra Social La Caixa, l’empresa de Tàrrega OSD–Oficina Semat Data i els allotjaments rurals Cal Magí de Vilanova de Bellpuig, Cal Xulipa de Tremp i Cal Curpets de Puigverd d’Agramunt.